Adana’da Karpuz Üreticileri Hasat İçin Gün Sayıyor
Türkiye’de en çok yetiştirilen ikinci sebze olan ve üretiminin yüzde 18’i Adana’da yapılan karpuz, hasat için gün sayıyor.
Türkiye’de geçen yıl 3 milyon 394 bin ton karpuz üretildi. Adana ise yaklaşık 93 bin dekar alan üzerinde 611 bin tonluk üretimle Türkiye’de ilk sırayı aldı. Adana’da bu yıl en erken karpuz hasadının yapıldığı Karataş ilçesine bağlı Bahçe Mahallesi’ndeki üreticiler, yeni sezonun ilk hasadı için gün saymaya başladı. Nisan ayının ılıman seyri ile karpuz hasadını 8 ila 10 gün ertelediklerini ifade eden üreticiler, bu yıl 18-20 Mayıs tarihlerinde yüksek tünellerde ilk hasatın yapılacağını bildirdi.
Adana’da dekara karpuz veriminin Türkiye ortalamasının yüzde 50 üzerinde olduğu belirtildi. Geçen yıl yapılan gözlemlerde örtü altı üretiminde dekara ortalama verimin 5-7 ton civarında olduğu kaydedilirken, açıkta ekilen tarla karpuzlarında ortalama 4-5 ton verim alındığı kaydedildi.
İlde karpuz en çok Karataş’ta, Yüreğir ve Ceyhan ilçelerinde üretiliyor. – ADANA