Denizli Çal kavunu domuzlara karşı korunuyor
Denizli’nin Çal ilçesinde ata tohumlarından susuz olarak üretilen meşhur kavunun hasadına başlayan üreticiler, boş tenekeden yaptıkları mekanizmayla ürünlerini domuzlara karşı koruyor.
Denizli’nin Çal ilçesinde küçük tarlalarda cet tohumlarından tamamen doğal ve susuz olarak üretilen meşhur Çal kavununda hasat başladı. Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, dışı beyaz, içi pembe olan ve damak çatlatan tadıyla ünlü kavuna da diğer tarım işlerinde olduğu gibi domuzların büyük zarar verdiğini söyledi. Kavun üreticilerinin sınırlı bölgelerde üretilen Çal kavunu korumak için hurda teneke, rüzgarda ses çıkaran cihazlar kullandıklarını anlatan Çil, “İlçemiz bağcılığı kadar Çal kavunuyla da ünlü. Çal kavunu ilçemizde oldukça eskidir, “Domuzlar da büyük zarar veriyor. Sürüler halinde dolaşan domuzlar, kavun çekirdeklerini yemek için bütün tarlayı yok edebiliyor. Domuz haşeresinden korunmak isteyen çiftçilerimiz de buldukları hurda tenekelerden ses çıkaran cihazlar yaparak tarlalarının bir kısmına asıyorlar.”
nöbet tutuyorlar
Çil, meşhur kavunun üretildiği tarlalarda ses çıkaran mekanizmaların yanı sıra çiftçilerin geceleri de tarlalarda nöbet tuttuğuna dikkat çekti. Özellikle kavun ekilen ve kavun ekilen yerlerde kavun çekirdeğini yiyebilmek büyük kayıplara neden olur. Köylülerimiz ve üreticilerimiz hem bu sesi çıkarsınlar hem de hayvanları biraz olsun uzaklaştırsınlar diye tenekelerden kolay mekanizmalar yapıyorlar. Sadece bu mekanizma tek başına kavun tarlalarını korumaya yetmiyor, çiftçilerimizin geceleri de bu işin başında domuz nöbet tutuyor ve bekliyor” dedi.