Haber

Mali’de eski isyancılar ile hükümet arasındaki gerilim tırmanıyor

Eski Tuareg isyancıları ile 2015’te silah bırakan kuzey Mali hükümeti arasındaki gerilim yükselirken, eski isyancılar ordunun ve Wagner’in kendilerine saldırdığını iddia etti.

2015’te Cezayir Anlaşması ile kollarını bırakan Kuzey Mali’deki Azavad Hareketleri Harmony’nin (CMA) Sözcüsü Mohamed Elmaouloud Ramadane, Mali ordusu ve Wagner askerlerinin Timbuktu’nun Ber kasabası yakınlarında kendilerine saldırdığını kaydetti.

Bu saldırının 2015 anlaşmasının kazanımlarını ihlal ettiğinin altını çizen Ramazane, uluslararası toplumu bu ihlallere tanık olmaya çağırdı.

Mali ordusundan dün yapılan açıklamada, Ber’de teröristlerle çıkan çatışmada 1 askerin hayatını kaybettiği, 4 teröristin de öldürüldüğü belirtilirken, CMA’nın adı anılmadı.

Bamako ile ilişkileri bir süredir kötüye giden CMA, 10 Ağustos’ta temsilcilerinin “güvenlik riski” nedeniyle başkent Bamako’dan çekildiğini açıklamıştı.

Bamako ve CMA’yı ayıran MINUSMA kampı

CMA, ülkeden çekilmeye hazırlanan Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu’nu (MINUSMA) üslerinin kontrolünü ele geçirmeye çalışmakla suçluyor.

MINUSMA’nın Timbuktu şehrine yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Ber’deki askeri kampı, 15 Ağustos’ta Mali ordusuna teslim edilecek.

Ordu ve MINUSMA ortasındaki birinci tümenin teslimi 3 Ağustos’ta Ogossagou’da gerçekleşti ve MINUSMA orada kullandığı kampı yasa gereği Mali ordusuna devretti.

Ber kasabası, 2015 Cezayir Anlaşması ile belirlenen haritaya göre CMA’nın kontrolündeki bölgede yer alıyor.

Bu nedenle CMA, MINUSMA’nın Ber’deki kampı Mali ordusuna teslim etmesine şiddetle karşı çıkıyor ve bunun Cezayir Anlaşması’nı ihlal ettiğini savunuyor.

Bu konuda daha önce açıklamalarda bulunan CMA, Mali ordusunun Ber’e girmesinin kendileri için savaş ilanı olacağını belirtti.

Yaklaşık 20.000 kişilik bir nüfusa sahip olan Ber, eski Tuareg isyancılarının ana kalesi olan Kidal’a geçiş için stratejik bir konuma sahip.

CMA’ya göre Mali ordusunun Ber’e girmesi, yaklaşık 10 yıldır girmediği Kidal’a ilerlemesini de kolaylaştırabilir.

Yeni anayasayla ilgili gerginlikler

Haziran ayında Mali’de kabul edilen yeni anayasa, Bamako’nun ortasının eski isyancılarla açılmasına da yol açtı.

CMA, Cezayir Anlaşması hükümlerini dikkate almadığı gerekçesiyle yeni anayasaya karşı çıktı ve anayasayı hazırlayan komisyondan çekildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Cezayir Anlaşması sürecinin çıkmaza girdiğini belirterek, durumun “kalıcı bir felce” dönüşmesinden endişe duyduğunu söyledi.

Mali’nin kuzeyindeki Timbuktu, Gao ve Kidal gibi şehirlerin de içinde bulunduğu ve bölgede şiddetin son bulması için Cezayir’in arabuluculuğunda 2015 yılında CMA ile “Cezayir Barış ve Uzlaşma Anlaşması” imzalandı. Tuareg’e “Azavad” denir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu