1 milyon nüfuslu ilçede 6 bin 989 yapı riskli: ‘Yeni imar yasası şart’
Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, İstanbul’da deprem olursa Türkiye’nin İstanbul’u kurtaramayacağını söyledi. “Küçükçekmece 38 kilometrekare içinde 1 milyon kişinin yaşadığı bir yer” diyen Çebi, 6989 binanın riske girdiğini ve tüm binaların tarandığını bildirdi. Çebi, yeni bir imar kanunu çıkarılması gerektiğini söyledi.
Milliyet gazetesinden Elif Altın’a konuşan Çebi, “Kentsel dönüşüm başlı başına bir proje. İstanbul’da böyle bir şey yok. İstanbul’un 39 ilçesinin 39’u farklı özelliklere sahip.”
“Birincisi temel açısından, ikincisi yapı stoğu açısından, üçüncüsü de eski yapı stoğu açısından farklılıklar var. Depreme ‘Geliyorsan gel senden korkmuyoruz’ diyebilmemiz için. artık yeni bir imar kanunu çıkması lazım bunun yenilenmesi ve sıfırlanması lazım İstanbul için özel plan yapılması lazım Binaların konutlarının da belli bir süre olması lazım mesela 5 yıl Kişi 5 yıl sonra tekrar başvurur tekrar muayene olur ilgili mühendisler oraya gelir sorun yoksa ikametinizi yenileriz ama sorun varsa ceza alırsınız bunlar olay bu işlerin sonucudur.Fakat vatandaş temiz değil.Kimse kendini çekmesin.’Başkan ben sana boş mu oy verdim’ diyebilir. Bize polis gönderdiniz, çatıyı bir metre kaldırdık, ne olmuş yani?” ‘Bir daha bana oy verme abi’ diyecek. Sarsıntıyı siyaset üstü kabul ederek kısa sürede bir çalışma yapılmalı.Biz siyasetçiler kenarda duralım bilim insanları yapsın.Onların kararlarını uygulayalım.Zemin etüdü doğru olacak,zemin güzelleştirilmesi gerçek olacak, projeye uyacaksın ve bina sağlam o zaman.”
İstanbul’da seferberlik ilan edilmesi gerektiğini belirten Çebi, şunları kaydetti:
“İstanbullular olarak depremin zararlarını en aza indirmek için devletin, devletin en yakın birimi, Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, maliye ve vatandaşların el birliği ile bu depremi karşılayabiliriz. İstanbul depremi yaklaşıyor.Bu birimlerin bir araya gelmesi gerekiyor.İşin aslı şu ki 20 yılı aşkın süredir ülkeyi merkezi hükümet olarak yöneten parti sonuç olarak bu konuda bir atılım yapmadı. Parti yapmadı da belediyeler ne yaptı? Devletin diğer kurumları ne yaptı? Önce yerel yönetimler geliyor. Aslında biz kendimizi yakmadık. Yakılması gereken bir durum.” (KAYNAK)