Gökan Zeybek: “Kentsel Dönüşümün Bir Numaralı Düşmanı Enflasyon”
CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, AKP’nin kentsel dönüşüm tasarısının görüşüldüğü TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda; “Kentsel dönüşümün bir numaralı düşmanı enflasyon. Burada 150 bin liradan bahsediyorduk, 150 bin lira destek verilecekti. Ekim 2020’de Avcılar Belediye Başkanı, ’85 metrekarelik daireyi anahtar teslim yaptırıyorum’ dedi. 220 bin lira.” Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın deprem bölgesinde 3 artı 1’i var.”Tünel kalıp sistemiyle 100 metrekarelik konutların birim maliyeti 2 milyon 803 bin liraya çıktı. Bu kadar yüksek maliyetler altında dönüşüm için 600 bin lira kredi vererek vatandaşın sorunlarını çözmek mümkün değil” dedi.
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda görüşülüyor.
“Özellikle 6 ŞUBAT DEPREMİNDEN SONRA ALINACAK ÇOK DERS VAR”
Açılış konuşmasını yapan Komisyon Başkanı Adil Karaismailoğlu, “Ülkemizin deprem kuşağında depremleri önleyemeyiz ama depreme dayanıklı yapılar inşa edebiliriz. Özellikle 6 Şubat depreminden sonra alacağımız çok ders var. Bunlardan en önemlisi kentsel dönüşüm. Karar alma sürecinde oranlarda değişiklik yapıyoruz. Vergi ve harç muafiyetlerine ilişkin düzenlemeler “Burada amaç vatandaşlarımızın dayanıklı binalarda yaşaması” dedi. İlk imzacı Teklifi değerlendiren AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, teklifle ilgili komisyonu bilgilendirdi.Demir teklifle ilgili şunları söyledi:
“2 MİLYON BAĞIMSIZIN ACİL DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKİYOR”
“31 milyon konut ve 5 milyon ticari alandan oluşan 36 milyon bağımsız bölüm var. Bunların 6 milyonu risk altında, 2 milyonunun ise acil dönüşümü gerekiyor. 2 milyon 200 bin bağımsız bölümün dönüşümü tamamlandı, 400 bin bağımsız bölümün dönüşümü devam ediyor. Şu anda mevcut bakanlığa ait kentsel dönüşüm birimleri kurulan müdürlüğe bağlanacak. Müdürlük, yürütülen tüm kentsel dönüşüm projelerinden sorumlu olacak. hızlı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildi.
Bölgedeki birçok bina hasar gördü. Hasar gören yapıların akıbetinin bir an önce belirlenmesi gerekiyor. İdarelerin aldığı kararlara karşı iptal davaları açılmıştır. Bu davaların bir an önce karara bağlanması gerekiyor. “Ayrıca hasar tespiti ile ilgili idari süreçlere ilişkin davaların süresinin kısaltılmasını ve yargılama sürecinin bölgedeki davaları kapsayacak şekilde kısıtlanmasını da öneriyoruz.”
“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN BİR NUMARALI DÜŞMANI ENFLASYON”
Demir’in brifinginin ardından konuşan CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek şunları söyledi:
“Kentsel dönüşümün bir numaralı düşmanı enflasyon. Burada 150 bin liradan bahsediyorduk, 150 bin lira destek verilecek. Ekim 2020’de Avcılar Belediye Başkanı, ’85 metrekarelik daireyi anahtar teslim yaptırıyorum’ dedi. 220 bin lira.” Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın deprem bölgesinde 3 artı 1’i var.Tünel kalıpla 100 metrekarelik konutların birim maliyeti 2 milyon 803 bin liraya çıktı.Vatandaşların sorunlarına kredi vererek çözüm bulmak mümkün değil. Bu kadar yüksek maliyetlerle dönüşüm için 600 bin liralık kredi.
Konut sıkıntısı Türkiye’de insanın temel sorunu ve ilk sorunudur. Anayasamıza göre barınma hakkı temel bir haktır. Ancak 2021 yılından bu yana uygulanan yanlış faiz politikası nedeniyle gayrimenkul, özellikle de konut amaçlı gayrimenkuller zorunluluk olmaktan çıkıp bir yatırım aracına dönüştü. Eğer konutu bir yatırım aracı haline getirirseniz, dolardan, altından, faizden, hisse senedinden daha fazla kazandıran bir metaya dönüştürürseniz, bu ülkede gayrimenkullerin büyük bir kısmı rantçıların eline geçecektir. Konut sorunu giderek artıyor.
“TOKİ maalesef KENTSEL DÖNÜŞÜM NOKTASINDA DEPREM BÖLGELERİNE ÖNCELİK VERMEDİ”
CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, kentsel dönüşümün bu hızla yapılması durumunda dönüşümün 30 yılda tamamlanamayacağını belirterek, “Türkiye’de inşaat sektörünün özellikle 2008-2018 yılları arasında zirvede olduğu bir dönemdi. Bu süreçte kentsel dönüşüm başarılı olamadı. Şu anda inşaat sektörü ciddi bir kriz içerisinde.” “Son 3-4 yıldır inşaat sektöründe yaşanan kriz vatandaşlarımız için konut sorununa dönüştü. İnşaat maliyetlerinin 3 yılda 10 kat artması hem inşaatçı hem de bölge için ciddi sorunlar yarattı. Yüzlerce Binlerce ev yarım kaldı” dedi.
TOKİ’nin deprem bölgelerine öncelik vermediğine işaret eden Karasu, “Deprem öncesi döneme baktığımda ne yazık ki kentsel dönüşüm konusunda TOKİ deprem bölgelerine öncelik vermedi. Hatay’da 900 dönüşüm gerçekleştiren ilk Derece deprem bölgesi olan TOKİ, Konya’da 30 bin dönüşüm gerçekleştirdi.” Önceliğimizi İstanbul, İzmir, Kocaeli gibi deprem beklenen bölgelere vermemiz gerekiyor” dedi.